lauantai 4. tammikuuta 2014

Suuri sukkalanka-arvostelu osa 1/2

Kirjoittelin Ravelryyn kokemuksiani käyttämistäni sukkalangoista ja ajattelin, että kirjoituksesta saattaisi olla iloa myös täällä blogin puolella, joten tässä tulee ensimmäinen osa petratusta versiosta eli sukkalanka-arvostelu vähän paremmin muotoiltuna ja kuvien kanssa. (Teksti on jaettu kahteen osaan, koska innostuin ottamaan paljon kuvia.)

Kokemuksia käyttämistäni sukkalangoista (osa 1)


(disclaimer Sukkalaatikossani on tällä hetkellä yli 20 paria sukkia, joten käyttöä ei tule kovin paljoa per pari ja käytän tietenkin suosikkeja eniten. Heikoimmin kestäneet sukat ovat käytössä pääasiassa yöllä ja kovimpia kavereita käytän töissä sandaaleissa ja ulkona kengissä lähes ympäri vuoden. Tämä on siis erittäin subjektiivinen tilitys. Langat on käsitelty aakkosjärjestyksessä ja olen jättänyt pois ne neulomani langat, joista ei ole omaa kulutuskestokokemusta.)


Araucania Ranco Solid 

 

Ennen: Rancoa (vihreä) on käytetty näissä jämälankasukissa mm. resorissa, kannassa ja kärjessä. Puikot 2,5 mm.

 Jälkeen: Raitasukat noin kolmen vuoden ahkeran käytön jälkeen.


Olen neulonut Rancosta yhdet sukat, jotka lahjoitin myöhemmin pois ja jämät käytin yllä näkyviin jämälankasukkiin, jotka ovat omassa käytössäni.

Rancossa on ihanat värit, mutta se on hieman karkea ja helposti huopuva lanka. Nyppyyntyy hiukan ja pehmenee käytössä. Tykkään pikkasen normisukkista suuremmasta paksuudesta (344 m/100 g versus normi eli 400 m/100 g). En oikein osaa sanoa jääkö kokonaisuus plussan puolelle vai ei.

 Jälkeen: Ranco on nyppyyntynyt sukan kantapäässä.

Jälkeen: Vasemman sukan jalkapohja 3 vuoden käytön jälkeen.

Austermann Step Classic 

 

 Ennen: Stepistä neulottuihin sukkiin oli tarttunut pölyä ja pitsineuloksen raoista pilkisti vaaleaa ihoani heti valmistumisen jälkeen. 

 Jälkeen: Sukat näyttävät vielä pahemmilta karvakasoilta noin kolmen vuoden käytön jälkeen.

Olen neulonut Stepistä kahdet sukat, toiset ovat pitsineuletta ja toiset oikein ja nurin silmukoin tehtyä pintaneuletta.

Ihanan pehmeä ja kivoja värejä. Sukat eivät kulu puhki, mutta nyppyyntyvät ja pinnassa vaaleaa, epäsiistiä karvaa. Sukan pohjien kuluessa neulos muuttuu kiiltäväksi ja toisaalta huopuu. Neulos leviää käytössä erittäin paljon, mutta palautuu alkuperäisin mittoihin pesussa. Leviäminen haittaa käyttöä kengissä, jos ei ihan joka käytön jälkeen ole valmis pesemään sukkiaan. Tykkään pehmeästä tuntumasta ja lanka voittaa Lornan Shepherd sockin laadussa ja Knit One, Crochet Too Ty-Dy Socksin saatavuudessa, sekä Extra Twistin tuntumassa, mutta nyppyyntyminen ja karvoittuminen ei houkuta käyttämään. 

Jälkeen: Step-sukkien pohja noin 3 vuoden käytön jälkeen.

Jälkeen: vuonna 2007 tai 2008 neulottujen Step-sukkien pohja tammikuussa 2014.

Garnstudio DROPS Fabel 

 

Ennen: Itse värjätystä Fabelista omalla mallilla neulotut sukat uunituoreina. Puikot 2,5 mm.



Jälkeen: Töissä ja kengissä käytetyt Fabel-sukat noin 1,5 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Olen käyttänyt Fabelia KoolAid-värjäilyihin ja neulonut värjäämistäni langoista kahdet sukat. 

Peruslanka, kilpailee samassa sarjassa Regian 4-säikeisen kanssa. Värivalikoima ei ole makuuni (liikaa omituisia itseraidoittuvia ja yksiväriset ovat latkuja), mutta kulutuskesto on aivan loistava. Sanoisin, että tuntuma on aavistuksen pehmeämpi kuin Regiassa, mutta ero ei ole merkittävä. Sukkien pohjassa on havaittavissa pientä huopumista. Jos värit olisivat parempia, käyttäisin ehdottomasti enemmän.

Jälkeen: pahin kuluma, joka Fabel-sukista löytyi noin 1,5 vuoden ahkeran työ- ja kenkäkäytön jälkeen.

Gjestal Maija

 

Olen tehnyt tästä itselleni hiihtolapaset, miehelle lapaset ja äidilleni pitsineulesukat. Arvostelu perustuu pääasiassa kokemuksiin miehen lapasista, koska omiani käytän hiihtäessä, mikä ei mielestäni ole tavallista käyttöä villasekoitelapasille.

Peruslanka, jossa on vähän tylsä tuntuma ja joka narskuu neuloessa. Käytössä kuitenkin kestää hyvin ja tuntuu suhteellisen mukavalta. Ei nyppyynny merkittävästi (mutta huopuu iloisesti hiihtolapasissa). Tämä lanka muistaakseni uusittiin joitain vuosia sitten ja valmistus siirrettiin Kiinaan. Omat lankani ovat muutosta edeltäneeltä ajalta, joten en tiedä sen nykytilasta. En ostaisi, koska en tykkää tylsästä neuletuntumasta. 

Knit One, Crochet Too Ty-Dy Socks 

 

 Jälkeen: Arch shaped socks noin 1,5 vuotta valmistumisen jälkeen.

Ostin tämän langan Jenkeistä, en tiedä saako sitä Suomesta. Olen tehnyt siitä yhdet sukat.

Ihanan pehmeä lanka, kivat värit, mutta nyppyyntyy välittömästi. Nypyt eivät ole vain pohjassa, vaan osa myös ikävästi sukan päällä paraatipaikalla. Peittoaa Lornan siinä, ettei ole menettänyt väriä eikä pinta ole karvainen. En osta uudestaan.



Jälkeen: yksityiskohtia 1,5 vuotta käytetyistä sukista.

Lorna’s Laces Shepherd Sock Multi 

 

 Ennen: Shepherd sockista neulotut Snicket socksit näyttivät siisteiltä heti puikoilta päästyään. Puikot 2,5 mm.



Jälkeen: Tilanne ei ole ennallaan noin 3,5 vuoden käytön jälkeen.

Olen tehnyt Shepherd sockista kolmet sukat itselleni (kahdet pelkkää Shepherdiä, yhdet kirjoneuletta Regian 4-säikeisen kanssa), sekä yhdet äidilleni.

Hyvät värit, miellyttävää neuloa, pehmeä tuntuma, mutta muut paitsi Regian 4-säikeisen kanssa kirjoneuleena neulotut sukat ovat menneet nyppyisiksi suunnilleen ekalla käyttökerralla. (Etenkin yllä kuvissa esiintyvät Snicket-sukat menivät aivan järkyttävään kuntoon kun erehdyin käyttämään niitä kerran kengissä. Muut Lorna-sukat ovatkin sitten päätyneet vähän kevyempään käyttöön.) Kaiken lisäksi nypyt eivät ole pelkkiä pinnalla olevia palleroita, vaan sekoitus palleroita ja pinnassa kiinni olevia ulospäin sojottavia vaaleita karvoja. Bonuksena väri on selvästi kulunut pohjista, mikä lisää epäsiistiä vaikutelmaa. Ei mitään niin kamalaa kuin olen kokenut Nallen kohdalla (pinnalta täysin nyppyiset, valkean hyhmän peitossa olevat maastonvihreät sukat eivät olleet mikään houkutteleva näky), mutta en silti kehtaa käyttää näitä julkisella paikalla lukuun ottamatta kirjoneulesukkia, joissa kovemmasta käytöstä huolimatta nyppyyntyminen on jostain syystä vähäisempää.



Jälkeen: yksityiskohtia 3,5 vuotta käytetyistä Shepherd sock -sukista.

Malabrigo Yarn Sock 

 

 Ennen: Malabrigo Sockista neulomani Komet-sukat heti valmistumisen jälkeen. Puikot 2,5 mm.
 
 Jälkeen: Malabrigo Sockista neulotut sukat alle vuosi valmistumisen jälkeen.

Huoh. Mies toi tämän langan minulle Kanadasta ennen kuin sitä alettiin myydä Suomessa. Tein siitä yhdet sukat, jotka menivät puhki alta aikayksikön ja langan värinkestävyys oli aivan onneton, sukkien pohjista siis lähti väri. Kestävyyttä olisi varmaan voinut vähän parantaa käyttämällä pienempää puikkokokoa (käytin 2,5 mm puikkoja), mutta en usko että langasta saa silti mitään käyttösukkia. Tuntu on kuitenkin ihana ja tykkään väreistä.

N-Ö seuraa perästä parin päivän päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti